Legalizare şi apostilare

Biroul de traduceri "INTERTEXT" realizează toate tipurile de legalizare a documentelor, atît consulară cît şi prin aplicarea apostilei, şi nu doar a documentelor eliberate în Republica Moldova. Deţinem o vastă experienţă în legalizarea documentelor eliberate în România, Rusia, Ucraina, Kazahstan, SUA, Israel, Cipru. Pe lîngă servicii de legalizare, vă putem reprezenta interesele la autorităţile corespunzătoare şi obţine actele solicitate. Managerii noştri vă vor prelua solicitarea imediat după primire, pentru a o examina şi a vă da un răspuns concret, contactîndu-vă la telefonul sau e-mail-ul indicat de dv.

NOU!!!
Dacă vă aflați în Italia ne puteți contacta zilnic de la 9.00 pina la 21.00 la numere de telefon fix (tarif local) pentru orice informație:
Milano: (02) 4555-7002
Verona: (045)485-9334
Roma: (06) 9672-7342


Dacă nu vă este comodă utilizarea acestui formular este posibil să ne transmiteţi comanda şi prin e-mail.

Legalizarea documentelor reprezintă o confirmare, prin ştampila unei anumite autorităţi, a autenticităţii ştampilelor şi semnăturilor precedente, aplicate pe documentele eliberate într-un stat, care urmează a fi utilizate în altă ţară. Actualmente, există 2 posibilităţi de legalizare a documentelor: legalizare consulară şi aplicarea ştampilei „Apostilă”.

Legalizarea consulară (supralegalizare) este procedura prin care un stat confirmă veridicitatea documentelor emise pe teritoriul său sau pe teritoriul altui stat. Ea este solicitată de un şir de ţări, care nu dispun de acorduri bilaterale sau multilaterale privind simplificarea sau abolirea completă a supralegalizării. Supralegalizarea implică proceduri multiple de autentificare a actului şi a semnăturilor aplicate pe acesta, astfel încît, în ultimă instanţă, pe document se va aplica, de regulă, ştampila ambasadei sau consulatului statului de destinaţie, fie a ministerului de externe al statului respectiv.

Lista ţărilor care solicită legalizarea consulară a documentelor moldoveneşti: Germania, Danemarca, Iordania, Canada, Kuweit, Liban, Libia, Emiratele Arabe Unite, Siria etc.

În legătură cu dificultatea legalizării consulare a documentelor şi pentru facilitarea şi simplificarea acestui proces, din anul 1961 a fost introdusă legalizarea simplificată – ştampila „Apostilă”, care este aplicată pe documentele eliberate în ţările semnatare ale Convenţiei de la Haga. Pentru Republica Moldova convenţia în cauză a intrat în vigoare la 16 martie 2007. Apostila se aplică pe document doar o singură dată de către autoritatea statului de origine a acestuia, astfel încît autorităţile statului, pe teritoriul căruia urmează a fi utilizat documentul, îl vor recunoaşte fără supralegalizare sau alte formalităţi.

Lista ţărilor participante la Convenţia de la Haga din 5 octombrie 1961
(informaţia este prezentată în ordine alfabetică actualizată la 1 noiembrie 2008)

Albania Franţa Norvegia
Andora Germania (Germania a anulat acţiunea acestei Convenţii pentru Republica Moldova) Noua Zeelandă
Antigua şi Barbuda Insulele Gilbert şi insulele Ellis Panama
Argentina Gibraltar Polonia
Armenia Grecia Portugalia
Australia Grenada Republica Africa de Sud
Austria Honduras România
Azerbaidjan India Rusia
Bailiwickurile Jersey şi Guernsey Irlanda Saint Kitts şi Nevis
Barbados Islanda Insulele Seychelles
Insulele Bahamas Israel Saint Lucia
Insulele Bermude Italia Samoa
Belarus Japonia San Marino
Belgia Kazahstan Serbia şi Muntenegru
* Marea Britanie de asemenea a extins acţiunea convenţiei asupra următoarelor teritorii: Lesotho Sfînta Elena (insulele Antilelor Olandeze)
Belize Letonia Sfîntul Vincent şi Grenadine
Bosnia şi Herţegovina Liberia Sfntul Cristofhor şi Nevis
Insulele Cayman Liechtenstein Slovacia
Botswana Lituania Slovenia
Brunei Darussalam Luxemburg Spania
Bulgaria Macedonia SUA
Cehia Insula Man Suedia
China (doar Hong-Kong şi Macau) Insulele Marshall Surinam
Cipru Malawi Swaziland
Columbia Malta Ţările de Jos
Croaţia Marea Britanie* Insulele Turks şi Caicos
Dominica Mauritius Tonga
Ecuador Mexic Trinidad şi Tobago
El Salvador Moldova Turcia
Elveţia Monaco Ucraina
Estonia Montserrat Ungaria
Insulele Falkland Namibia Venezuela
Fidji Insulele Niue Insulele Virgine
Finlanda Noile Hebride

Legalizarea şi aplicarea apostilei nu este, însă, necesară, dacă acordul internaţional prevede anularea sau simplificarea acestor proceduri. Astfel, acordurile bilaterale privind asistenţa juridică reciprocă şi Convenţia Comunităţii Statelor Independente, privind asistenţa juridică şi raporturile de drept în procesele civile, familiale şi penale din 22 ianuarie 1993, stipulează că documentele pregătite sau autentificate pe teritoriul unei ţări contractante de către instituţiile sau organele competente şi conform formelor stabilite, confirmate cu ştampilă oficială, nu necesită vreo autentificare (legalizare) pe teritoriul altei ţări contractante. Poate fi solicitată autentificarea notarială doar a traducerii lor.

Participanţii acestei Convenţii sunt: Republica Moldova, Republica Belarus, Republica Uzbekistan, Federaţia Rusă, Republica Tadjikistan, Republica Armenia, Ucraina, Republica Kirghiză, Turkmenistan, Republica Azerbaidjan, Georgia.

Republica Moldova a încheiat, de asemenea, contracte bilaterale privind asistenţa juridică reciprocă cu România, Letonia, Lituania şi Cehia.


Baza normativă

Convenţia de la Haga din 05.10.1961 cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine;

Regulamentul privind aplicarea apostilei;

Legea Republicii Moldova nr. 100 din 26.04.2001 “Cu privire la actele de stare civilă”;

Legea Republicii Moldova nr. 1453 din 08.11.2002 “Cu privire la notariat”;

Legea Republicii Moldova nr. 1518-XV din 06.12.2002 “Cu privire la migraţiune”.